Vinproducenter i særklasse
Vin zoner og regioner i Australien. 

Vin zoner og regioner i Australien

Australiens
TOP 100 Vine

Australske Vinhuse

Vinlovgivning

Historie

Nyhedsbrev - Kontakt

Links

Forside

 

Australiens Vin historie.

I 1788 blev de første Vinstokke fra Sydafrika sejlet til en fængselskoloni i NSW. Samme år startede man forsøg på fremstilling af vin fra disse første vinstokke. Det mislykkedes, men med udholdenhed og dygtighed lykkedes det at dyrke vinstokkene med druer til vinfremstilling. Australsk fremstillet vin var til rådighed til salg på hjemmemarkedet i 1820'erne.

Eksport af australsk vin startede i 1822

I 1822 blev Gregory Blaxland den første person til at eksportere australsk vin, og han var den første producent til at vinde en oversøisk vin tildeling til eksport. I 1830 blev vinmarker etableret i Hunter Valley. I 1833 tog James Busby fra Frankrig og Spanien med et udvalg af druesorter, herunder de mest klassiske franske druer. Vin fra Adelaide Hills blev sendt til Dronning Victoria i 1844, men der er ingen beviser for, at hun har afgivet en ordre som et resultat. Produktionen og kvaliteten af australsk vin var meget bedre ved ankomsten af de frie befolkninger fra forskellige dele af Europa, som brugte deres evner og viden til at etablere nogle af Australiens anerkendte vinområder. For eksempel var emigranter fra midten af 1850'erne vigtige i etableringen af South Australia, herunder Barossa Valley som en vinfremstillings region.

En australsk vin vandt guldmedalje i "bedste klasse" i 1882 Bordeaux Internationale.

Tidligt blev australske vinproducenter mødt med mange vanskeligheder, især på grund af det ukendte australske klima. Men de opnåede efterhånden en betydelig succes. Til en smagning i Wien i 1873, hvor de franske dommere, smage blindt, roste de nogle vine fra Victoria, men trak sig i protest, da vinen blev afsløret, med den begrundelse, at vine af denne kvalitet klart skal være fransk. Australske vine fortsatte med at vinde store titler på franske vinsmagninger og konkurrencer. A Victorian Surah (også kaldet Shiraz) konkurrerer i 1878 ved Paris Exhibition og sammenlignes med Chateau Magaux. En australsk vin vandt guldmedalje i "bedste klasse" i 1882 Bordeaux Internationale. Ved en anden udstilling vandt en vin guldmedalje "mod verden" i 1889 Paris International Exhibition. Det var de første og største medaljer før de ødelæggende virkninger af phylloxera indtraf.

I årtierne efter 1870'erne bestod australsk vinproduktion hovedsagelig, men ikke udelukkende, af sød og hedvin. Siden da er Australien hurtigt blevet en af verdens førende i både mængde og kvalitet.

Industrien har også lidt hårdt flere gange i de sidste 20 år. I slutningen af 1980'erne, gav regeringen tilskud til producenterne for at nedlægge produktionen. De lave drue/most priser i 2005 og 2006 har ført til krav om et andet nyt tilskud til producenterne, hvilket ikke lykkedes i det omfang man havde håbet på.

I de seneste år har organisk og biodynamisk vin vundet stigende popularitet,

.. efter en verdensomspændende tendens. I 2004 var Australien vært for den første internationale Biodynamisk Vin Forum, som bringes sammen med biodynamiske vinproducenter fra hele verden. På trods af den overproduktion af druer mange økologiske og biodynamiske avlere har haft løbende er efterspørgselen steget. Vinproducenterne kan tage sig bedre betalt for deres økologiske og biodynamiske produkter, især på det europæiske marked.