Vinproducenter i særklasse
Vin zoner og regioner i Australien. 

Western Australia

South Australia

  Clare Valley
Southern Flinders- Ranges
Barossa Valley
Eden Valley
Riverland
Adelaide Plains
Adelaide Hills
McLaren Vale
Kangaroo Island
Southern Fleurieu
Currency Creek
Langhorne Creek
Padthaway
Mount Benson
Wrattonbully
Coonawarra
Robe

Queensland

New South Wales

Victoria

Tasmania

Forsiden

 

Clare Valley, South Australia

Clare Valley er et af Australiens smukkeste områder med produktion af vin der ligger placeret op af Australiens ”outback”. Riesling fra Clare Valley er i dag kendt for høj kvalitet over hele verden. Clare Valley dalen ligger nordligt i midten af South Australia. Dalen løber fra nord imod syd og indeholder noget af Australiens helt unikke natur.
Når man først har set området i South Australia er man ikke i tvivl om, at Clare Valley er en af Australiens smukkeste vinproducerende regioner. Dalen bugter sig igennem bjerge med snoede vandløb, gummitræer og smukke vinmarker med omkring liggende gamle sten huse. Men det er ikke kun Riesling der gør sig gældende i denne region, det er også den delikate Semillon typisk blandet med Chardonnay som giver imponerende resultater med tonner af honning. De kraftige aromatiske Shiraz og elegante Cabernet Sauvignon er typisk også af høj kvalitet fra denne region.

clare_valley

Clare Valley ligger 130 km nord for Adelaide, og ca. 1 times kørsel vest for Barossa Valley. Området strækker sig fra Auburn i syd gennem landsbyerne Leasingham, Penwortham, Watervale og videre til landsbyen Clare.
Clare Valley er beliggende i en højdelomme der sikrer, at de kolde vintre og lange varme dage i løbet af modningsperioden på den færdige vin bliver rig på frugt og akohol.

View from Neagle's Rock

Clare Valley

Regionen er nu hjemsted for omkring 50 Vinhuse og en produktion på omkring 2 til 3 % af den Australske knuste drue produktion.

Hele Clare Valley's vin-region har en længde på 35 km og 10 km i bredden.
Clare Valley er opdelt i fem subregioner:

  1.  Sevenhill
  2.  Clare
  3.  Watervale
  4.  Polsk Hill River
  5.  Auburn

Disse subregioner er ikke officielt godkendt endnu.

Men disse subregioner afspejler de store og små dale, og dermed de forskellige jordtyper, klimaforhold og vækstforhold i området. De høje vestvendte vinmarker har ry for at producerer de fineste vine. De åbne områder med Polske Hill River i øst og de sydlige sletter med Auburn er også eftertragtede.

Producenterne besluttede at forsegle (kun Deres Riesling) med skruelåg i slutningen af 1990'erne. Denne forsegling af vinen bliver fortsat brugt herfra.

Høsttid: marts, og i slutningen af april høstes Riesling (længere modnings proces).

Autum in Clare

Efterår, Clare by

Området producerer en af Australiens fineste Riesling og derfor har denne druesort også vundet terræn i regionen. I dag er Riesling den vigtigste druesort for regionen som helhed. Denne Riesling har typisk flot aroma af passionsfrugt med et strejf af kalk, og strejf af brunet toast. I munden virker vinen fyldig kompleks med intensitet, hvor aromaerne igen bliver bekræftet. Disse Riesling kan måle sig med de bedste Riesling fra Mosel i Tyskland og Alsace i Frankrig.
Riesling er vine med et langt liv. De mindre gode årgange vil kunne drage fordel af fem år i flasken, men mange af de bedre Riesling fra Clare Valley vil blive bedre med op til 10 år i flasken eller mere i få tilfælde.

Lidt vinhistorie

Hope Farm var den første vingård der blev etableret i 1840 af John Ainsworth Horrocks. Han havde en tjener ved navn James Green, som han motiverede til at plante de første vinstokke. John Ainsworth Harrocks blev mere kendt for, at han blev skudt af sin egen kamel, der ved et uheld trådte på hans gevær end for hans vinproduktion.
Regionen har maleriske landsbyer og gårde af lokalt hugget sten, og mange med fine ældre vinkældre.
Omkring år 1850 dyrkede vinproducenten Sevenhills præster vin til nadveren for de lokale kirkegængere. I dag producerer Sevenhills stadig 30 % stadig til altervin! Kirken og området opkaldt efter de syv høje i Rom.
Det er en region i Australien med nogle af de ældste vinhuse og de lever i bedste velgående, og er højt respekteret. Det er producenter som Wendouree fra1895, Annies Lane fra 1851.
I Clare by kan man også finde bygninger fra fra 1800 tallet, der alle bærer præg af immigranterne fra især England, Irland, Østrig og Polen.

Kilikanoon Vineyards, Clare Valley

Klima
Klimaet er rigtig godt til Riesling produktion. Clare Valley ligger 520 meter over havets overflade og der er mere end 5000 hektar med vinmarker i regionen. Klimaet med lange og varme dage og køling nætter bidrager til, at den sprøde syre bevares i vinen. Gennemsnitlige sommertemperaturer ligger på omkring 30 grader, mens vinteren kommer ned på 13 grader.

Dette klima bidrager også til kvaliteten af andre druesorter. Shiraz er ofte overset druesort i denne region på grund af den dominerende Riesling. Det kølige klima med lange varme somre sikrer en ”stram Cabernet Sauvignon” med dyb farve og en lang blød eftersmag. Eller som mange beskriver: En Cabernet Sauvignon ”med kant”!
Den nedbørs mængde der falder i vinterperioden og om foråret er rimelig dominerende. Men alligevel er der en relativt lav luftfugtighed, hvilket betyder en lav forekomst af svampesygdomme.
Jordbund

Jordbunden i Clare Valley spænder fra klassiske Terra Rossa rød muldlag over til kalksten i Watervale distriktet. Der findes også brundt skifer i Polske Hill River. Vinmarker i den nordlige ende af dalen er plantet i dyb frugtbar ler-muldet jord, hvor der er ringe eller intet behov for vanding.
Typisk for jorden i Clare Valley har de fleste områder i dalen vand nok til kun at kræve de mindste mængder kunst vanding i de varmeste måneder.

Mest dominerende druetyper
Riesling er primært kendt fra Tyskland og Frakrig helt tilbage til 1400 tallet, hvor den har været benyttet til søde vine. En af de store udfordringer ved produktion af denne drue er, at bevare intensiteten og friskheden i Riesling, hvilket gøres med gæring ved lave temperaturer samt beskyttelse af vinen mod oxidering. Det lykkedes også rigtig godt for producenterne i Clare Valley og det er dermed med til at give en Riesling med god syre, intens frugt og aromatisk Riesling.En Riesling i ballance.
Cabernet Sauvignon har også fordel af regionens klima. Druens tykke skind bevirker, at vinen optager en del tanniner under fremstillingen, hvilket gør vinen egnet til lagring. Netop det lidt kølige klima giver Cabernet Sauvignon ”kant” og en krop med dyb farve og koncentration. Denne druesort anses af mange for at være en lige så stor succes som Riesling i regionen.

Shiraz giver i Clare Valley en vin med indsmigrende duft, magt, struktur og finesse. Typiske frugt kendetegn er røde bær, krydderier og chokolade. De vine, der understøttes af de stærke men bløde tanniner har potentiale for lagring.
Semillon dyrkes også i Clare Valley og kan karakteriseres med en snert af citron med tropiske frugter som kendetegn i både duft og smag. Disse vine har en god frugt koncentration og et godt syreindhold. De bedste eksempler kan udvikle sig yderligere med tiden i flaske.
Grenache er ikke den mest plantede sort i Clare Valley, men der findes gamle vinstokke der producerer vine, der er fulde af smag, krydderi og rigdom og som er værd at prøve at opsøge!

Clare Valley

Vinproducenter & Vinmarker

Adelina Wines, Annie’s Lane at Quelltaler, Auburn Vintners, Barletta Bros, Brian Barry Wines, Cardinham Estate, Claymore Wines, Clos Clare, Crabtree of Watervale, Eldredge Vineyards, Grosset Wines, Ingham’s Skilly Ridge Wines, Jeanneret Wines, Jim Barry Wines, Kilikanoon Wines, Kirrihill Estate, Knappstein Wines, Lawson Wines, Leasingham Wines, Mintaro Cellars, Mitchell Winery, Mount Horrocks Wines, Neagles Rock Vineyards, Old Station Vineyard, O’Leary Walker Wines, Olssens of Watervale, Paulett Wines, Pearson Vineyards, Penna Lane Wines, Pikes Wines, Pycnantha Hill Estate, Reilly’s Wines, Sevenhill Cellars, Skillogalee Wines, Smith John Wines, Stephen John Wines, Stringy Brae, Tateham Wines, Taylors Wines, The Wilson Vineyard, Tim Adams Wines, Tim Gramp Wines, Wykari Wines and Wendouree Cellars.

Autum in Clare