Vinproducenter i særklasse
Vin zoner og regioner i Australien. 

Western Australia

 

Swan District
Perth Hills
Peel
Geographe
Blackwood Valley
Margaret River
Manjimup
Great Southern
Pemberton

South Australia

Queensland

New South Wales

Victoria

Tasmania

Forsiden

 

Great Southern, Western Australia

Great Southern, Western Australia

Great Southern vinområde er stort og forskelligartet, udvidelse af 150 kilometer nord til syd og 100 kilometer øst til vest. Inddelt i flere forskellige delregioner (Albany, Danmark, Frankland River, Mount Barker og Porongurup), Great Southern udgør et ideelt miljø for cool-klima vinavl, skaber særlige regionale vine.

Den prominente Frankland River og Mount Barker delregioner ligger 360 kilometer syd for Perth, en afslappet kørsel på mindre end fire timer. Frankland River, det største vinproducerende delregion Great Southern med 1.600 hektar vinmarker, er kendt for sin Riesling, Cabernet og fantastiske Shiraz. Den alsidige Mount Barker delregion er særlig stor, da det var her i midten af 1960'erne, at det moderne Vesten australske vinindustri havde sin begyndelse. Området producerer fremragende Riesling, Pinot Noir, Shiraz og Cabernet Sauvignon.

Den attraktive kystby Albany, der på den storslåede Princess Royal Havn, er den ældste europæiske afvikling i Western Australia, og delregionen af samme navn er kendt for produktion af høj kvalitet, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Den moderate temperaturer om sommeren og højere om vinteren nedbør gøre det muligt for Danmark underregion til også at skabe præmie Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir.

Enorme granit outcrops, den Porongurups, er synlige for mange kilometer og er en fysisk lokalitet i både størrelse og skønhed. Den Porongurup subregions køligere klima sikrer, at Riesling, Chardonnay og Pinot Noir har et fremragende ry.

Klima

Som man bevæger sig nordpå og inde i landet fra den stærkt maritime-påvirket klimaet i Danmark, Continental indflydelse og dermed temperatur variation stige betydeligt, selv om der er en mindre stigning i den samlede varme summation. Elevation, aspekt og lokaliteter er meget forskellige, men generelt klimaet i disse nordlige områder har tendens til at blive lidt varmere på den højere steder.

Selv nedbør er større, og luftfugtigheden stiger i den sydlige del omkring Danmark, varme summation og solskinstimer ændrer ikke meget, så omhyggelig udvælgelse af lokaliteter giver mulighed for produktion af stort set alle vin stil, fra Riesling til Chardonnay, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon. Landet her er domineret af den storslåede bevoksninger af veteran hårdttræ i regionen - karri, Marri, Jarrah og andre eucalypts af familien Myrtaceae.

Jordbund

Jorden svarer til jorden i Margaret River regionen; enten lateritic Gravelly sandede loams (Marri land) eller sandet loams følger direkte af granit og gneissic bedrocks. Den er typisk brune til grå-brune farve, med en procentdel af ler der varierer fra et sted til sted

Ferngrove Vineyards, Frankland River, Great Southern

Ferngrove Vineyards, Frankland River, Great Southern

Mest dominerende druetyper:

Chardonnay:

Noter af elegant, stramt struktureret grapefrugt er smagsnuancer der går igen her. En efterspurgt drue,  produceret i stadigt stigende mængder. Uanset de skift der i klimaet fra syd til nord, er stilen forholdsvis ensartet. Måske i syd lidt finere og blødere, mens der i den nordlige del er mere magtfuld, men det kan være svært at skelne mellem de to.

Riesling:

Riesling konkurrerer med Cabernet Sauvignon som den vigtigste vin fra regionen. Riesling er i disse regioner særdeles fremragende og når sjældent toppen af sin udvikling på mindre end ti år. Har en tendens til at blive sprød og i sin ungdom, hvorefter en intens smag, typisk i citrusfrugter, urter, moden frugt udvikles over 12 måneder på flaske og frem.

Cabernet Sauvignon:

Cabernet Sauvignon trives på kryds og tværs af regionen. Der produceres her vine med rigtigt langt liv med dyb farve, intens smag og kraftfuld struktur. De er i enhver forstand klassiske Cabernets med smag af mørke bær, pebber og vinen udvikles ved lagring, hvor tålmodighed belønnes.

Pinot Noir:

Indtil for nylig var Pinot Noir betragtet og forbeholdt det sydlige område omkring Danmark og Albany, men nogle spændende vine er dukket op fra Mount Barker i lidt køligere år. I de seneste år har der været en række klassiske årgange i den sydlige del af Frankland River og Porongurup vinmarkerne bidder også fra sig.

Shiraz:

Efterspørgslen har medvirket til at intensivere presset på de begrænsede mængder, men en usædvanlig høj kvalitet Shiraz er produceret i denne region. Great Southern Shiraz udviser en overbevisende blanding af lakrids, krydderi, peber, sort kirsebær og blomme. Heldigvis har næsten alle producenter produceret Shiraz, hvor den spektakulære frugt kvalitet udtrykker sig selv.

Wineries, Cellar Doors & Vineyards

Abbey Creek Vineyard, Alkoomi Vine, Bobtail Ridge, Castle Rock Estate, Chatsfield Vin, Due South, Duke's Vineyard, Fernbrook Pape, Ferngrove Vineyard, Forest Hill Vineyard, Frankland Estate, Frankland Grange Vin, Galafrey, kranse, Gilbert Vine, Goundrey Vine , Harewood Estate, Howard Park Danmark, Ironwood Estate, Jardee, Jindi Creek, Jingalla Vine, Karrivale Vine, Karriview vine, Lily Stirling Range, Lincoln & Gomm Vine, Mariners Rest Vine, Marribrook Vine, Matilda's Meadow, Merrebee Estate, Millinup Estate , Montgomery's Hill, Mount Trio Vineyard, Nelson Touch, Old Kent River, Oranje Traktor Vine, Pattersons Vine, Plantagenet Wines, Porongorup Winery, Silverstream, Somerset Hill Wines, Springviews Vin, tre dråber, Tingle-Wood Vine, Trevelen Farm Vin, Wadjekanup River Estate, West Cape Howe Vin, Wignalls Vin, Xabregas vine, Yilgarnia og Zarephath Vine.

Great Southern, Western Australia

Ferngrove Vineyards, Frankland River, Great Southern